Praćenje narudžbe
Foto kiosci
Informacije
mueller-foto@cewe.hr

Moj korisnički račun

Molimo odaberite...
Prilikom odjave, iz sigurnosnih razloga, brišu se svi nespremljeni projekti i sadržaj vaše košarice.

Foto savjeti

Jedinstvene fotografije "vjetra i vremena"

Anniku i Mathiasa Kocha ne sputavaju ni nepovoljni vremenski uvjeti, već od njih stvaraju jedinstvene fotomotive.

Napisala Annika Koch

Nema plavog neba i sunca na vidiku? Ne brinite, jer ovo je super prilika za izuzetne fotografije. Gusti pokrivač magle, dramatično nebo nakon grmljavinske oluje, izmaglica ili maglovito i oblačno vrijeme: svi ovi scenariji daju vrlo poseban ugođaj i odskaču od uobičajenih prizora. Otkrivamo naše savjete za takve zadivljujuće fotografije.

Nakon oluje dolazi sunce

Fotografija prikazuje prostrani krajolik s povišene točke gledišta. Vidljive zrake svjetlosti protežu se krajolikom, probijajući se kroz pokrivač oblaka.
Kada se sunce probije kroz oblake nakon pljuska, nastaje čaroban prirodni prizor.

Izreku "poslije kiše dolazi sunce" možete doslovno shvatiti kada fotografirate. Gornja fotografija snimljena je u takvom trenutku u Saskoj Švicarskoj. Na Gohrisch smo se popeli po kiši koja je pljuštala, s ciljem da snimimo dramatično nebo nakon silne kiše. Dok se pokrivač oblaka polako otvarao na horizontu, Dresden je u daljini bio obasjan pojedinačnim zrakama sunca i činio nam se kao u svjetlu reflektora. U blizini stolovala je tvrđava Königstein, dok je odmah iza nje kiša još uvijek izvirivala iz neba. Dramaturgija koja nikada ne bi mogla biti uhvaćena na suncu.

Na donjoj slici grmljavinska oluja koja se raspršuje pruža izvanredno svjetlo i uzbudljivu atmosferu. To vodi do sljedećeg savjeta za vas: za tajanstvenu atmosferu potražite dodatni, nedokučivi foto objekt poput drvene kolibe napuštenog izgleda u našem primjeru.

Oblaci i drvena koliba na livadi snimljeni su usred grmljavinske oluje.
Atmosfera s olujnom ćelijom kao motivom djeluje gotovo nadrealno.

Foto obilazak po lošem vremenu: Specifičnosti opreme.

  • Ako snimate po kiši ili vlažnom vremenu, obavezno imajte sa sobom nešto što će upiti kišne kapi, poput pamuka, rupčića ili papirnatih maramica. To je zato što vlaga pada na objektiv.
  • Za zaštitu fotoaparata od kiše možete kupiti posebne navlake. Alternativno, međutim, zaštita također funkcionira s vrećicom za zamrzavanje ili - za veće fotoaparate - kapom za tuširanje.
  • Koristite zaslon za privatnost za objektiv. Inicijalno namijenjen sprječavanju izravnog prodora sunčevih zraka na leću, također je vrlo učinkovit protiv kišnih kapi.
  • Razmislite o kišnoj jakni, idealno u jarko žutoj ili crvenoj boji, kako biste fotografiji dodali dašak boje. Osim toga, prikladan je naravno i kao zaštita, kako se i sami ne bi previše smočili.
  • Vlažnost i hladnoća mogu ubiti motivaciju i raspoloženje. Topli napitak u takvim situacijama čini čuda. Zato spakirajte termosicu čaja, kave ili tople vode.

Magla kao posljedica pljuska

Pokrivač magle proteže se iznad planinskog krajolika.
Magla se mistično kreće planinskim krajolikom i vijuga oko pojedinih planinskih vrhova i stabala.

Volimo kada kiša pada navečer ili noću. Jer tada je vrlo velika vjerojatnost da će vlaga stvoriti jutarnju maglu. Ovo ima mističan, magičan i misteriozan učinak na fotografije. Brojna su mjesta koja profitiraju upravo od ovog maglovitog raspoloženja. Savjet: naknadno uredite svoju fotografiju jer fotografije s maglom izgledaju još impresivnije u crno-bijeloj tehnici.

Prilikom fotografiranja iz magle treba uzeti u obzir sljedeće:.

  • Pokušajte dulje vrijeme ekspozicije, to će osigurati meku maglu.
  • Ako je moguće, uključite objekte u fokusu u kompoziciju fotografije, jer kontrasti i konture brzo potpuno nestaju u magli.
  • Fotografirajte u razini magle ili odozgo. Kriteriji za odluku ovdje su gustoća magle i položaj sunca: ako je magla neprobojna i sunce je obasjava ili tek izlazi, pogled/fotografija odozgo posebno je uzbudljiva.

Iskoristite usamljenost

Annika sjedi na drvenoj ogradi leđima okrenuta gledatelju ispred oblačnog Königseea.
Neugodno vrijeme stvara prekrasne usamljene trenutke fotografiranja.

U međuvremenu, često smo sretni i kad je nebo sivo. Jer to znači da se na lijepim mjestima, koja inače posjećuje jako puno ljudi, malo toga događa. Mogli smo uživati u pogledu na oblacima prekriveni Königsee na gornjoj slici u ugodnom zajedništvu. Savjet: Posjetite svoje omiljene lokacije drugi put na suncu i fotografirajte isti motiv s iste točke. Na primjer, možete stvoriti jukstapoziciju koju vrijedi vidjeti kao CEWE zidnih dekoracije.

Koliko god je lijepo biti sam na mjestima, vrijeme ponekad stvara tugu. Na slici ispod, koja je snimljena na Herkulovim stupovima u Bielatalu, pobrinuli smo se da nosimo svijetlu odjeću. Inače vrlo svedene boje na slici olabavljuju se preljevima boja, a pritom se stvara određena napetost. Na primjer, može pomoći kišna jakna u boji ili šareni kišobran.

Osoba u žutoj kišnoj jakni stoji pokraj Herkulovih stupova i neobičnih formacija stijena.
Herkulovi stupovi u Bielatalu.

Posljednji savjet za vaš osobni trenutak fotografiranja lošeg vremena: obratite pozornost, ne samo na cijeli krajolik, već i na detalje u prirodi. Na primjer, fotografirajte kapljice na cvijeću i lišću, odraz u lokvi ili kišu koja udara o tlo ili vodenu površinu. Ne dopustite da vas vjetar i vremenske prilike nimalo sputaju i krenite na put otkrivanja. Bit ćete nagrađeni nevjerojatno lijepim, neobičnim slikovnim motivima, obećavamo!